«Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας για Όλους»

Ημερίδα για την Ψυχική Υγεία του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Ημερίδα για την Ψυχική Υγεία του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν.Σερρών

Σίγουρα, το περιεχόμενο αυτό συμπίπτει με τους κοινούς στόχους των μελών του Συλλόγου Οικογενειών/Φροντιστών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία, τη νόσο Alzheimer και Συγγενείς Διαταραχές (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) Ν. Σερρών, τα οποία, αφού σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης-μεταρρύθμισης, έχουν κάθε λόγο να γιορτάζουν για αυτό! Όπως κάθε χρόνο λοιπόν, έτσι και φέτος ο Σύλλογος διοργάνωσε τη Δευτέρα 10/10/2016 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Ημερίδα Ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία με τίτλο: «Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας για Όλους». Βασικός σκοπός της Ημερίδας ήταν η εξοικείωση της ευρύτερης κοινότητας με την αναγκαιότητα της ύπαρξης και της άμεσης λήψης των πρώτων βοηθειών στο ευαίσθητο και συχνά παραμελημένο πεδίο της ψυχικής υγείας!

H Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Ευαγγελίζοντας τους πρώτους καρπούς της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στο επίπεδο των αλλαγών που συντελέστηκαν ευρωπαϊκά (πλην, ασφαλώς, της Ελλάδας) σε ένα διευρυμένο κοινωνικό βεληνεκές, με σημείο αναφοράς την αλλαγή της ψυχιατρικής κουλτούρας και τη μερική άρση των ιατροκεντρικών μοντέλων προσέγγισης της ψυχικής ασθένειας, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας, με τις ευλογίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθιέρωσε από το 1994 τη 10η Οκτωβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία! 

Το Περιεχόμενο του Συμβολικού Εορτασμού

Η ανακήρυξη παγκόσμιας ημέρας αφιερωμένης στην ψυχική υγεία ήρθε να αποτελέσει μια ημερολογιακή υπενθύμιση αυτών των αλλαγών, καθώς και της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για θέματα απτόμενα της ψυχικής υγείας και της διαφορετικότητας των ανθρώπων. Στην Ελλάδα, ο εορτασμός της ημέρας αυτής άργησε να γίνει ουσιαστικά γνωστός, αλλά και πως θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, όταν η ιδεολογία που αποδίδεται στη συγκεκριμένη ημέρα και το εννοιολογικό της περιεχόμενο, προσέκρουε στο ρεαλισμό της σκληρής πραγματικότητας.

Έτσι, στην Ελλάδα έπρεπε πρώτα να οργανωθεί το κίνημα των οικογενειών και των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που πίεσαν για την αλλαγή των ιατρικών πρακτικών και πρωτοστάτησαν στην κοινωνική «επανάσταση», προκειμένου η 10η Οκτώβρη να αποκτήσει ένα ιδιαίτερο περιεχόμενο. Ανοχή στη διαφορετικότητα, ευαισθητοποίηση του κοινού, αποκατάσταση της αλήθειας για την ψυχική διαταραχή, κάμψη των αλύγιστων κοινωνικών γραμμών που οριοθετούσαν αυστηρά τον κόσμο των υγιών και των «τρελών», αλλά και επιτυχημένες διεκδικήσεις σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής αποτελεί κατά βάση το περιεχόμενο του συμβολικού εορτασμού. 

Scroll to Top