Υποστήριξη και Ενδυνάμωση Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές και/ή Άνοια

Υποστήριξη και Ενδυνάμωση ατόμων με ψυχικές διαταραχές και/ή άνοια

Ο Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών παρέχει εντελώς δωρεάν σε άτομα με ψυχική διαταραχή, ήπια νοητική διαταραχή και/ή άνοια ένα καθημερινό πρόγραμμα ομαδικού χαρακτήρα, από το οποίο οι ωφελούμενοι εξυπηρετούνται χωρίς την παρεμβολή υπηρεσιακής γραφειοκρατίας, αναμονής ή συνοδείας ιατρικού φακέλου, μέσα σε ένα ασφαλές, υποστηρικτικό και κυρίως φιλικό περιβάλλον.

Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης για την ψυχική υγεία λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή 09:00 – 15:00), είναι δομημένο στα πλαίσια μιας ολιστικής προσέγγισης και απόλυτα εναρμονισμένο με τους όρους της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, ώστε να καλύπτει το σύνολο των αναγκών (ατομικών, οικογενειακών, κοινωνικών) των ωφελουμένων, ενώ βασίζεται κυρίως στην οργάνωση και τη λειτουργία ομάδων θεραπευτικού μη φαρμακευτικού χαρακτήρα.

Ο ομαδικός χαρακτήρας δεν έχει επιλεγεί τυχαία. Η «ομάδα» εξ’ ορισμού αναφέρεται σε ένα σύνολο ατόμων που αισθάνονται ότι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και έχουν κοινά χαρακτηριστικά, στόχο, ρόλους και πεποιθήσεις.

Τα άτομα που συμμετέχουν σε μια ομάδα συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που νιώθουν όπως και αυτά (παγκοσμιοποίηση προβλήματος) και τελικά αισθάνονται ανακούφιση, γιατί βλέπουν πως δεν είναι μόνα τους κι’ αβοήθητα με το πρόβλημα που τους απασχολεί. Έχουν βιώσει παρόμοια προβλήματα και δυσκολίες και έτσι μπορεί να βοηθήσει το ένα το άλλο και έτσι μπορεί να βοηθήσει το ένα το άλλο, αναδεικνύοντας τελικά την ομάδα σε μια σημαντική πηγή υποστήριξης, ασφάλειας και δύναμης.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος ενδυνάμωσης

Οι Ομάδες Δημιουργικής Απασχόλησης, Εργοθεραπείας και Εκμάθησης Δεξιοτήτων στοχεύουν στην κοινωνικοποίηση των μελών και στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων.

«Δώστε όλοι τα χέρια… Σφίξτε τα και νιώστε όλα αυτά που μας ενώνουν. Τώρα είμαστε όλοι δυνατοί. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουμε γίνει σαν μια ασπίδα. Ο κύκλος που φτιάξαμε τώρα είναι φτιαγμένος από αντισώματα ψυχής ενάντια σε κάθε εξωτερικό παράγοντα που θα θελήσει να μας βλάψει. Έτσι, πρέπει να είναι ο καθένας μόνος του και έξω από δω. Σαν να μας έχει πάλι όλους μαζί του… Γιατί εκεί έξω είναι ζούγκλα αλλά εμείς είμαστε πια ο… Ταρζάν!!!».

Σκέψη Μέλους της Ομάδας Αυτοβοήθειας  του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών

Ατομικά και κοινωνικά οφέλη

Τα άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα, να επικοινωνούν μεταξύ τους, να καταθέτουν προβληματισμούς, να διαμορφώνουν νέους στόχους, να μοιράζονται τα όνειρα και τις προσδοκίες τους. Μέσω της ελεύθερης έκφρασης, κάθε μέλος μοιράζεται τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του με αποτέλεσμα να του δίνεται η ευκαιρία να διαμορφώσει ή να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα του.

Ενδυναμώνοντας τον εαυτό του σε προσωπικό επίπεδο μέσω της γνώσης που λαμβάνει, των ικανοτήτων που αποκτά, των ταλέντων που ανακαλύπτει και των δεξιοτήτων που βελτιώνει, μοιραία αυξάνονται τα επίπεδα της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησής του. Νιώθει πιο ικανό, χρήσιμο και ισχυρό. Έτσι, αποφεύγει τον πιθανό αυτο-στιγματισμό του και αποβάλλει το αίσθημα της αναπηρίας ως την πλέον δυσάρεστη απόρροια της ψυχικής ασθένειας που εμφανίστηκε στη ζωή του.

Επιπρόσθετα, κάθε μέλος της ομάδας αποκτά ένα συγκεκριμένο ρόλο, ο οποίος είναι πολύτιμος για τα υπόλοιπα μέλη αλλά και για το ίδιο. Οι σχέσεις που αναπτύσσονται εντός της ομάδας συμβάλλουν σημαντικά στο να επανακτήσει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Η ασφαλής συνδιαλλαγή του με την ομάδα μπορεί να το βοηθήσει να αλλάξει την οπτική από την οποία βλέπει τα πράγματα και να υιοθετήσει πιο δημιουργικές και αποτελεσματικές στάσεις απέναντι στα προβλήματα που το απασχολούν.

Τελικά, η ομάδα λειτουργεί ως ένα «εργαστήρι πειραματισμού». Τα μέλη της μπορούν να δοκιμάζουν με ασφάλεια νέες στάσεις, πεποιθήσεις και συμπεριφορές, πριν τις εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους, εκτός ομάδος.

Διότι η ανατροφοδότηση που εισπράττει κάποιο άτομο εντός της ομάδος από τις αντιδράσεις και την ανταπόκριση των υπολοίπων μελών σε αυτό το βοηθάει να συνειδητοποιήσει κάποιες δυσλειτουργικές του στάσεις, ή/και επαναλαμβανόμενα μοτίβα στη συμπεριφορά του που μπορεί να δυσκολεύουν τις σχέσεις του με τους άλλους και έτσι τελικά συμβάλλει στη βελτίωση των κοινωνικών του δεξιοτήτων. Τέλος, μέσω της ομάδας μπορούν να ληφθούν ευκολότερα αποφάσεις, να προταθούν δράσεις και να οργανωθούν ατομικές και κοινωνικές διεκδικήσεις των μελών της.

Στα πλαίσια της ενδυνάμωσης ατόμων με ψυχική διαταραχή, ήπια νοητική διαταραχή και άνοια λειτουργούν οι εξής ομάδες:

I) Ομάδες Δημιουργικής Απασχόλησης, Εργοθεραπείας και Εκμάθησης Δεξιοτήτων

Οι ομάδες αυτές ενισχύουν την ελεύθερη έκφραση των μελών τους μέσα από διάφορες μορφές της Τέχνης και αποτελούν τις συχνότερες αλλά παράλληλα ουσιαστικές ομάδες, όπως:

Ομάδα ζωγραφικής και καλλιτεχνικών κατασκευών (κολάζ κλπ)

Ομάδα γελωτοθεραπείας

Ομάδα ανάκλησης αναμνήσεων

Ομάδα γυμναστικής

Ομάδα χορού

Ομάδα Πρώτων Βοηθειών

Οι στόχοι των ομάδων αυτών είναι:

  • H δημιουργική απασχόληση των συμμετεχόντων
  • H επανάκτηση της λειτουργικότητας και της ζωντάνιας
  • H απόκτηση ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων
  • H ανάπτυξη ικανοτήτων
  • H ανακάλυψη ταλέντων
  • H εκμάθηση νέων τεχνικών και η απόκτηση γνώσεων
  • H ενίσχυση της μνήμης

Τα οφέλη των ομάδων αυτών είναι:

  • H ελεύθερη έκφραση των συμμετεχόντων
  • H αλληλεπίδραση με το περιβάλλον
  • H απελευθέρωση της φαντασίας και της δημιουργικότητας
  • H συναισθηματική αποφόρτιση
  • H ενίσχυση του πνεύματος ομαδικότητας, συνεργασίας και αλληλεγγύης
  • H ανάληψη βασικών ρόλων και ο καθορισμός ορίων

«Δημιουργώ βγάζοντας από μέσα μου αυτά που δε μπορώ να πω με λόγια στους ανθρώπους! Τα έργα μου δίνουν πίστη ότι μπορώ, ότι υπάρχω…»

 

Σκέψη Μέλους των Εικαστικών Ομάδων του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών

II) Ομάδες Υποστήριξης, Αυτοβελτίωσης και Ενδυνάμωσης

Οι Ομάδες αυτές είναι ζωτικής σημασίας, διότι προσφέρουν ανακούφιση από μια πληθώρα καθημερινών ψυχοκοινωνικών δυσκολιών και προκλήσεων:

Ομάδα Προβολής και Συζήτησης Ταινιών

Ομάδα Ψυχοεκπαίδευσης

Ομάδα Ενδυνάμωσης

Ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτοβελτίωσης

Ομάδα Αυτοβοήθειας

Ομάδα Επικοινωνίας και Διαπροσωπικών Σχέσεων

Ομάδα Αυτοεκπροσώπησης

Ομάδα Επικαιρότητας

Ομάδα Διεκδικητικής Συμπεριφοράς

Ομάδα Κοινωνικής Εργασίας

Ομάδα Συνηγορίας

Οι γενικοί στόχοι των ομάδων αυτών είναι:

  • H κοινωνικοποίηση
  • H ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων
  • H επιβολή ατομικών ορίων, στόχων και ονείρων
  • H διαμόρφωση ατομικής και κοινωνικής ταυτότητας
  • H ατομική και κοινωνική υποστήριξη

Τα οφέλη των ομάδων αυτών είναι:

  • Η απόκτηση δεξιοτήτων έκφρασης και επικοινωνίας
  • Η δοκιμή διαφόρων συμπεριφορών και η ανατροφοδότηση για αυτές
  • Η προσφορά και η λήψη βοήθειας
  • Η βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών
  • Η διαμόρφωση υγιών κοινωνικών σχέσεων
  • Η προσωπική και κοινωνική ενδυνάμωση

Οι ομάδες υποστήριξης συντονίζονται κατά κύριο λόγο από επαγγελματίες και εθελοντές ψυχικής υγείας (π.χ. ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.τ.λ.) που παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

«Μέχρι τώρα πίστευα ότι είμαι εγώ και η ασθένεια μου. Τώρα κατάλαβα ότι υπάρχω εγώ, η ασθένεια μου και η κοινωνία. Τα συμπτώματα της ψυχικής μου ασθένειας τα ελέγχω με τα φάρμακα. Τα “συμπτώματα” του στίγματος τα ελέγχω μέσα από τις ομάδες και τις δραστηριότητες του Συλλόγου. Νιώθω πολύ καλά! Απαλλάχτηκα από τη μοναξιά και ξανάρχισα να ζω τη ζωή μου…»

Σκέψη Μέλους των Ομάδων Υποστήριξης του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών

III) Ομάδες Επιμόρφωσης, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Ομάδα Κοινωνικής Εργασίας

Ομάδα Εκμάθησης Χρήσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

.

Ομάδα Δημιουργικής Γραφής

Ομάδα Εκμάθησης Ξένων Γλωσσών

Οι στόχοι των ομάδων αυτών είναι:

  • H βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών
  •  H άνοδος του μορφωτικού επιπέδου
  • H απόκτηση μιας γενικότερης παιδεία
  • H παροχή ευκαιριών μάθησης και εκπαίδευσης

Τα οφέλη των ομάδων αυτών είναι:

  • H καλλιέργεια βασικών προσωπικών δεξιοτήτων
  • H αποβολή του αισθήματος αναπηρίας
  • H εξοικείωση των μελών με τα δικαιώματά τους

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας

Scroll to Top