Συμμετοχή του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ Ν.Σερρών στο Παγκόσμιο Συνέδριο «Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια»

9-11/10, Αθήνα

Η Θεματική του Συνεδρίου

Ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) Ν. Σερρών καθώς και οι υπόλοιποι Σύλλογοι – Μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων και Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία (Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ.) συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο με τίτλο: «Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια» που διοργάνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία για την Ψυχική Υγεία σε συνεργασία με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία στις 9-11 Οκτώβρη στην Αίγλη Ζαππείου στην Αθήνα.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του επίσημου εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ψυχική Υγεία – 10 Οκτώβρη που αυτή τη χρονιά ήταν αφιερωμένη στο επώδυνο αλλά συχνά αποσιωπημένο βίωμα της σχιζοφρένειας σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού. Το πλούσιο επιστημονικό περιεχόμενο του Συνεδρίου αναφορικά με την αιτιολογία, τις μορφές, τα συμπτώματα και κυρίως τη θεραπεία της τόσο παρεξηγημένης αυτής νόσου εμπλουτίστηκε με το στρογγυλό τραπέζι «Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια-Προσωπικές εμπειρίες», δίνοντας έτσι στους λήπτες και στους φροντιστές το χώρο και το χρόνο που δικαιωματικά τους ανήκει.

Το Περιεχόμενο του Συνεδρίου

Στο τραπέζι αυτό, με συντονίστρια και εισηγήτρια την κ. Νίκη-Ελένη Νομίδου – Πρόεδρο του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών και της Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ., κατατέθηκαν με ειλικρίνεια, με θάρρος αλλά και ελπίδα για το μέλλον τα πιο καθημερινά, ουσιαστικά και αληθινά βιώματα, ικανά να συν-κινήσουν το κοινό και να το ενθαρρύνουν να μιλήσει ανοιχτά πια για την ψυχική ασθένεια.

Δίπλα τους, όπως πάντα, η κ. Μαρίνα Οικονόμου – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής και ο κ. Δημήτριος Πλουμίδης -Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής – Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας που με το μεστό, λιτό και οικείο λόγο τους ανέδειξαν τη σημασία της οικογένειας στη διαδικασία της ανάρρωσης, την αναγκαιότητα ψυχοεκπαίδευσης της και τη ζωτική σχέση του ασθενή με το θεράποντα ιατρό, παροτρύνοντας παράλληλα το κοινό να αναζητήσει υποστήριξη σε Συλλόγους για την Ψυχική Υγεία.

Σεμινάριο Εκπαίδευσης Φροντιστών

Οι φροντιστές συμμετείχαν επίσης σε κλειστό σεμινάριο εκπαίδευσης με επιμορφωτή τον ψυχίατρο κ. Φίλιππο Κουνιάκη, με την ευγενική χορηγία της Janssen. Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη διαδεδομένη κυρίως στην Αμερική τεχνική “L.E.A.P.: Listen-Empathize-Agree-Partner”, η οποία επιχειρεί τη δημιουργία μιας αληθινά επικοινωνιακής σχέσης με τον ψυχικά πάσχοντα με σκοπό την επίλυση σημαντικών θεμάτων, όπως η συμμετοχή του στη θεραπευτική διαδικασία.

Το συνέδριο έληξε με την πιο συγκλονιστική ίσως εμπειρία. Αυτή του προσομοιωτή για τη σχιζοφρένεια που μέσα από μια εικονική πραγματικότητα μας μετέφερε στο επώδυνο βίωμα της καθημερινής πραγματικότητας ενός ανθρώπου που πάσχει από σχιζοφρένεια. Μια καθημερινότητα κατακλυσμένη από επώδυνες δυσκολίες, από δυσάρεστα συμπτώματα και κυρίως από ένα διάχυτο φόβο. Μια καθημερινότητα που όταν κάποιος τη βιώσει, την αντέξει και την ανατρέψει τελικά σίγουρα αξίζει του σεβασμού όλων μας!

Για αυτούς λοιπόν τους καθημερινούς ήρωες ήμασταν όλοι εκεί, με την υπόσχεση ότι θα είμαστε πάντα εκεί, δίπλα τους να γιορτάζουμε μαζί τους για όλες τις ανθρώπινες ψυχές που αντέχουν να ζουν με τη σχιζοφρένεια, να παλεύουν μαζί της και να βγαίνουν τελικά νικητές!

Scroll to Top